Zuzana Šafránková

Intuitivní Tanec

Vždy jsem ráda tančila. Už jako malá na svatbách svých starších členů rodiny, na dětských diskotékách a později i v klubech, jsem trávila hodiny na parketu. Když jsem přestala chodit po nocích ven, myslela jsem, že je s tancem konec.

 

Ale asi před pěti lety, v indické Pune v Osho-vě meditačním centru, jsem zažila tanec a celkově pohyb, který byl „použit“ jako forma terapie, meditace a také metoda, která velmi efektivně uvolňuje shromažďované emoce.

 

Osho (duchovní indický mistr) prosazoval tanec ve všech jeho podobách. Každé dopoledne byla „oslava tancem“ (dance celebration) a během dne mnoho aktivních – pohybových meditací (active – movement meditations).

 

Osho „sestavil“ tyto meditace geniálně dohromady tak, aby se v první polovině, pomocí pohybu, uvolnilo veškeré napětí a dostaly se ven všechny potlačené pocity a emoce. Tím se naše pozornost dostala z hlavy více dovnitř do našeho srdce a my si mohli sednout či lehnout a v tichu meditovat a zažívat ten nádherný stav „prostého bytí“.

 

Zjistila jsem, že mi tanec chyběl a že mi dělá opravdu dobře, jak fyzicky tak psychicky a také to, že pohybové meditace neuvěřitelně a úžasně fungují!

 

Později jsem jela na jih Indie do Goa a objevila místo, které se jmenuje Zdroj (The Source). Kousek od moře, ve známém Arambolu, se tyčily dva nádherné obrovské banyan-ské stromy a pod nimi se tančil extatický tanec (Ecstatic dance).

 

Tento tanec je taková cesta do nitra. Ano vedle vás tancují desítky dalších lidí a mohou vás na vaší cestě ovlivnit, ale je to jen a jen o vás. Na všech těchto formách tance, ať už se jim říká extatický, svobodný či intuitivní, jde o vaše spojení se sebou.

Tento tanec nemá žádná pravidla kromě těchto: na parketu se nemluví, jste bosí, nekonzumujete alkohol či drogy a zpravidla se tančí během dne a ideálně v přírodě.

 

A pak se toho děje opravdu hodně! Občas brečím, občas se směji, občas mám husí kůži, občas zažívám ohromující blaženost a občas skáču až do odpadnutí…

 

Je nádherné to všechno pustit ven a je nádherné nechat tělo, ať se projeví, bez studu a myšlenek, jak při tom asi vypadám a co si o mě ostatní pomyslí. Je to totiž jedno.

Jste tu všichni na stejné lodi a tahle plavba je jen vaše a zároveň i všech dohromady. Tahle plavba je naprosto spontánní a téměř magická.

 

Hudba vás povede, pro tento typ tance, který trvá obvykle dvě hodiny, je hudba namixována tak, aby vás touto terapií/plavbou/cestou provedla. Jediné co se od vás chce, je pustit ji k sobě do svého srdce a nechat volný průběh všemu..

Jakými slovy bych popsala intuitivní tanec?

» otevřený

» hluboký

» divoký

» přirozený

» spontánní

» očisťující

» osvobozující

» harmonický

» rituální

» magický

Úvodem jsem psala, že tato forma tance je pro každého. A je tomu tak. Obvykle „na parketu“ potkáte ženy a muže všech věkových kategorií. Na tanci se nefotí a tak bohužel nemám žádné takové „reálné“ fotky, kromě té úvodní.

 

Intuitivní tanec se v posledních letech hodně rozšířil a pořádá se na mnoha místech i u nás v Čechách. Vřele doporučuji!

Osho o tanci…

Tanec se zdá být jednou z nejpronikavějších aktivit, ve které člověk upadá do harmonie. Vaše tělo, vaše mysl, vaše duše, to vše v tanci upadne do harmonie. Tanec je jednou z nejduchovnějších věcí, které existují. Pokud opravdu tančíte, nemůžete myslet.

 

Pokud opravdu tančíte, používáte tělo tak silně, že ztrácíte tvar a stáváte se pohybem, procesem, energií. A pak se dveře otevřou, protože jste v jednotě, jste jednotou.

(překlad vlastní – originál níže)

Zdroj:

Osho promluvil o tanci v mnoha jeho rozmluvách např:

Dancing, Egolessness, Existence, Life’

“ Dance seems to be one of the most penetrating things, in which one falls into a harmony. Your body, your mind, your soul all fall into a harmony in dancing. Dancing is one of the most spiritual things there is. If you really dance, you cannot think.

If you really dance, the body is used so deeply that you lose a shape and you become a movement, a process, an energy. Then the door opens because you are one unity.“

1 názor na “Intuitivní Tanec”

  1. Pingback: O Lásce - Zuzana Šafránková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *