Zuzana Šafránková

Čekání na jaro

Už je ta zima na vás dlouhá?

 

Teploty skáčou stejně jako vy z kaluží do bahna a zpět? Že mně se to povídá, když už mám v Řecku jaro? A že tu mám jaro celou zimu??

 

Ano zima tu je jiná než v Čechách to je pravda. Také to byla má první zima v tomto, pro mě opět jiném, klimatu.

 

Jaká tedy je řecká zima?

 

Zima tu je zelená oproti létu, kdy je všechno suché. Když prší tak opravdu leje, ale delší déšť než den a noc jsem tu nezažila. Pak zase vysvitne sluníčko a ptáčci pokračují ve zpěvu.

 

Můj řecký domov. To stříbrné v levo dole je část komína, kterou silný vítr nedávno přemístil.

 

A jestli jsem vůbec cítila zimu?

 

Ale ano zimu jsem cítila! Bydlím v baráčku, který byl původně postaven na letní období. To znamená koupelna (i s toaletou) není součástí a musí se venkem.

 

Izolace nulová a tak když fouká, je dobré mít na noc čepici, jinak cítím vítr ve vlasech..

 

Mimochodem to stříbrné vlevo dole na obrázku je část komínu, kterou silný vítr nedavno přemístil..

 

Topím si v kamnech dřevem což (jak jsem take brzy zjistila) není tak jednoduché jako rozdělat ohýnek venku. A chce to hodně praxe! A najít si svůj způsob.. a hlavně suché dřevo!

 

 

Byla jsem v Čechách na pár dnů na konci ledna a k mému překvapení, po návratu na Lesbos:

  • napadl sníh
  • teploty spadly pod nulu!
  • neměla jsem suché dřevo
  • netekla voda, protože zmrzly trubky

Tak to bylo opravdu pro mě nečekané překvapení! Nechci vás tím přesvědčit, že tu trpím, jen bych to nazvala, že se tu učím novým věcem, například, že pro přežití, i tady v Řecku, potřebuji:

  • vždy mít zásobu vody v lahvích
  • vždy mít dřevo uvnitř baráku, aby bylo suché
  • mít powerbanku, protože elektřina taky často nefunguje

A tak možná, až dnes příjdete domů, otočíte kohoutkem, dáte si horkou sprchu a pak otočíte dalším kohoutkem a budete mít v mžiku vytopený byteček..

 

Možná si pomyslíte, jak dobře a pohodlně se máte a na teplo venku se vám bude čekat mnohem lehčeji!

 

Pár tipů jak sobě ulehčit přechod ze zimy do jara:

 

  1. Ano, opět radím pusťte barvy na talíř a jezte barevné jídlo… a pusťte je i do sklenice a dejte si třeba můj oblíbený ABC džus – apple, beetroot, carrot – jablko, řepa, mrkev – z odštavnovače – pokud ho nemáte, dá se i koupit čerstvý džus. Tato kombinace vás krásně povzbudí, pročistí játra a doplní vitamíny
  2. Je možné, že i přes kvalitní barevnou stravu potřebujete doplňit některé vitamíny a minerály. Proč? Většina z nás žije v prostředi, kde jsme vystavování stresu, smogu, vše-možným virům a tak naše tělo potřebuje podpořit. Proto není od věci užívat kvalitní vitamínové doplňky – v zimě a po zimě především vitamin D (když je málo sluníčka) a vitamin C (antioxidant). Pokud se cítíte unaveni zvyšte přísun hořčíku a komplex vitaminu B.
  3. Pečujte o sebe – možná nemáte čas nebo peníze si zajít na masáž, tak se namasírujte sami! Provádím to každý den! Taková automasáž vás přivede k vědomé přítomnosti a k vlastnímu tělu a uvidíte jak u toho přestanete přemýšlet! Doporučuji k tomu zkusit sezamový olej s pár kampkami levandulového esenciálního olejíčku.
  4. Hýbejte se! Po sezení v práci nesedejte do křesla! Každý jsme jiný a tak každý potřebujeme jiný pohyb. V mém rodném městě, kterým je Jablonec nad Nisou, vídám sportovce běhat i ve sněhu a mrazu. Sama tomu neholduji a tak vám jen navrhuji, najděte si to své! Ať už to je joga, pilates doma či ve studiu. Někdo rád chodí do posilovny a někdo si rád chodí zatančit – a pozor tančit se dá i doma! Každopádně to ale chce pravidelnou dávku pohybu každý den. Pohyb nás nejenom udržuje ve formě, pozitivně naladí, ale je to i forma uvolňování emocí. (Brzy pro vás připravím na toto téma článek!)
  5. Doporučuji si zajít do lesa či lesoparku a když to počasí opravdu nedovolí, zkuste si dopřát čas o samotě a tichu. Někdy je ticho inspirativnější a kreativnější než skupinový brainstorming!
  6. A samozřejmě pijte dostatek čisté vody, ať tu únavu vyplavíte ven! Po ránu i během dne zkuste teplou vodu s pár kapkami citronu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *